Megmagyartuk

Egy barátom szerint a magyar nem egyszerűen egy nép neve. Egy ige. Mert amit meg lehet magyarni, azt meg is magyarjuk...

Friss topikok

  • Bölcs Bagoly: Önök nem ismerik a Politikusokat, tehát álmukban se gondolják, hogy ott majd egy Politikus lejárat... (2012.01.13. 17:40) Gyurcsány, a tévészakács

Foucault-ingatlan

2009.05.20. 10:40 | e.cs. | Szólj hozzá!

Címkék: politika ingatlan közélet történelem parlament filozófia görög ingatlanadó nacionalizmus szintézis kossuth hegel mitológia mátyás tézis antitézis füstadó dialektika

Mi ugye nem akarunk ingatlanadót. Legalábbis visszafogott formában így mondhatná a Fidesz, igaz, még véletlen sem szoktak ragaszkodni a kulturált megnyilvánulásokhoz, de ez részletkérdés.

Ragaszkodjunk azonban inkább az állításukhoz, amit fogadjunk el tézisként. Ők nem akarják, mert a gonosz kormány megint megsarcolja a népet, s még Hephaistos istent is megvették kilóra összeharácsolt vagyonukból, hogy a Parlament kazamatáiból nyíló alvilági kohókban kovácsolja a polgárokat, az egész országot rabigába döntő, a feketegazdaságba fullasztó véres láncokat.

Ez persze elég jó üzletnek látszik, mert az ördögi Gyurcsány robbantotta ki a világgazdasági válságot azzal, hogy eladta a lelkét és ettől beborult a nagy amerikai pénzpiac. Hát így könnyű, szokták volt mondani. Mindez persze ironikusan hangozhat, a szomorú az egészben azonban az, hogy ezt nemhogy az átlag emberekkel etetik meg, már önmaguk is elhiszik, mert a Vezér így szóla.

Haladjunk tovább azonban a hegel-i dialektika mentén és vizsgáljuk meg az antitézist is. Ez ugye mi más lehetne, minthogy a Fidesz bizony az egyforintos debreceni ingatlanok ellenére - mintha új favella rajzolódna lelki szemeink előtt, s talán Rio de Janeiro cukorsüvegének mását is felhúzzák az "elkósavetyélt" repülőtéren - azért szereti az ingatlanadót. Természetesen beszedni is. Ennek jobb megértése érdekében alább mellékelünk néhány jobboldali önkormányzati produkciót táblázatos formában.

Arra lehetünk figyelmesek, hogy példának okáért az ugyancsak szegények lakta II. kerületben valamiféle furcsa oknál fogva jelen vannak az ingatlanadóra utaló nyomok. Bár lehet, hogy ezt ők nem így nevezik, elvégre a Balaton környezetében is szednek panoráma díjat. Bár az is elképzelhető, hogy ez a revidiált "mátyáskirályi" füstadó, aki ugyan már nem a visszakövetelt Árpád-ház sarja volt, amihez a lángokat a varkocsot levedlett, reinkarnálódott portyázó gárdisták biztosítják a Kossuth tér szűkebb értelemben vett környezetében. Kérdés, hogy ez a látvány kinek ér meg plusz költségeket.

Abban azonban biztosak lehetünk, hogy bárminek is nevezzük a behajtott pénzt - bár szerényen mégiscsak az ingatlanadót javasolnám erre a célra - lent nevezett fideszes önkormányzatok mintegy tizennyolc milliárd (! - azaz egyegésznyolcszortízatizediken) magyar forintra tesznek szert imígyen.

Jobb oldali filozófián edződött olvasóink azonban már nyilván fel is állították a triád harmadik elemét, nevesen a szintézist. Ki kell azonban ábrándítsam a nagyérdeműt, tekintve, hogy a dolog jelen helyzetben nem ilyen egyszerű, eladdig míg nem ismerjük Orbán Erisz aranyalma fájának titkát.

Egyfelől ugye megállapíthatnánk azt is, hogy a Fidesz szerint az ingatlanadó a szükséges rossz, tekintve, hogy elítélik, mégis beszedik. Más olvasatban azonban értékelhetjük úgy is, hogy a polgári párt nem ítéli el az ingatlanok megadóztatását és egészen egyszerűen hazudik. Harmadsorban azonban felmerülhet bennünk az is, hogy ugyan a panem et circenses elvet tartják szem előtt, de azért ingyen mégsem garantálják az egész éves fesztiválsorozatot Budapest szép városában.

Hogy valójában mi is lehet az igazság, annak eldöntését a kedves Olvasóra bízzuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://megmagyartuk.blog.hu/api/trackback/id/tr861133033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása